Zdrowy Przedszkolak

Dzień tygodnia Śniadanie Obiad (I danie) Obiad (II danie) Podwieczorek
Poniedziałek Herbata owocowa, pieczywo żytnie razowe na zakwasie, masło extra, jajecznica ze szczypiorkiem (jaja "0"/"1"), polędwica z piersi kurczaka, pomidor Zupa kalafiorowa Kawałki indyka w sosie śmietanowo-ziołowym, ryż brązowy, gotowana marchewka z groszkiem Grachamka z masłem i miodem gryczanym, owoc
Wtorek Herbata owocowa, owsianka z suszoną żurawiną i słonecznikiem, pieczywo żytnie razowe na zakwasie, masło extra, pasta z tuńczyka z twarożkiem i zielonym groszkiem,ogórek Zupa pomidorowa z ryżem brązowym Sznycel wieprzowo-drobiowy, ziemniaki puree z mlekiem, masłem i koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej Jogurt naturalny, owoc
Środa Herbata ziołowa, owsianka z rodzynkami, jabłkiem i cynamonem, pieczywo żytnie razowe na zakwasie, masło extra, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka Krem ziemniaczany z grzankami Domowe pierogi ze szpinakiem polane masełkiem Budyń z kaszy jaglanej z musem owocowym
Czwartek Herbata owocowa, kasza jaglana z morelami i płatkami migdałów, pieczywo żytnie razowe na zakwasie, masło extra, pasztet drobiowy z warzywami (wyrób własny), pomidor Zupa ogórkowa Pieczone podudzia z kurcząt, kasza kus kus, sałata lodowa z sosem jogurtowym Maślanka naturalna, wasa, owoc
Piątek Herbata owocowa, płatki musli z mlekiem, pieczywo żytnie razowe na zakwasie, masło extra, jajko gotowane (1/2), sałata masłowa Rosół z makaronem pełnoziarnistym

Paluszki rybne z filetu z mintaja (wyrób własny), ziemniaki, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką

Kaszka manna na mleku, owoc





Jadłospis sporządziła dietetyk:
mgr Małgorzata Pankiewicz