Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis

Dzień tygodnia Śniadanie Obiad (I danie) Obiad (II danie) Podwieczorek
Poniedziałek Płatki bezglutenowe z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, powidła Zupa kalafiorowa (bezpieczna) Kawałki indyka w sosie ziołowym (bezpieczny), ryż, gotowana marchewka z groszkiem Pieczywo bezglutenowe z masłem, owoc
Wtorek Herbata, pieczywo bezglutenowe, masło, wędlina bezglutenowa, serek poznański, ogórek zielony Zupa pomidorowa z ryżem (bezpieczna) Sznycel wieprzowo-drobiowy (bezpieczny), ziemniaki puree (bezpieczne), surówka z kapusty pekińskiej Jogurt naturalny, owoc
Środa

Herbata, pieczywo bezglutenowe, masło, szynka bezglutenowa, twarożek  ze szczypiorkiem, rzodkiewka

Krem ziemniaczany (bezpieczny)

Ryż z sosem owocowym        

 (bezpieczny)

Chrupki kukurydziane, owoc
Czwartek Herbata owocowa, pieczywo bezglutenowe, masło, wędlina bezglutenowa, pomidor Zupa ogórkowa (bezpieczna) Pieczone podudzia z kurcząt, kasza gryczana, sałata lodowa z sosem winegret Sonko, owoc
Piątek Herbata z cytryną, pieczywo bezglutenowe z masłem,  ser żółty, jajko gotowane (1/2), sałata masłowa Rosół z makaronem bezglutenowym Paluszki rybne (bezpieczne), ziemniaki, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką Ciasteczko bezglutenowe, owoc





Jadłospis sporządziła dietetyk:
mgr  Małgorzata Pankiewicz