Standard - przykładowy jadłospis

Dzień tygodnia Śniadanie Obiad (I danie) Obiad (II danie) Podwieczorek
Poniedziałek Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane (pszenno-żytnie, graham), masło extra, powidła Zupa kalafiorowa Kawałki indyka w sosie śmietanowo-ziołowym, ryż, gotowana marchewka z groszkiem Rogal (1/2) z masłem, owoc
Wtorek Herbata, pieczywo mieszane (pszenno-żytnie, graham), masło extra, szynka królewska, serek poznański, ogórek zielony Zupa pomidorowa z ryżem Sznycel wieprzowo-drobiowy, ziemniaki puree z mlekiem, masłem i koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej Jogurt, owoc
Środa Kawa inka z mlekiem, pieczywo mieszane (pszenno-żytnie, z ziarnami), masło extra, polędwica z piersi kurczaka,twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka Krem ziemniaczany Knedle z truskawką, polane masłem i posypane cukrem Paluch z makiem/sezamem (1/2), owoc
Czwartek Herbata owocowa, pieczywo mieszane (pszenno-żytnie, z ziarnami), masło extra, schab pieczony,pasztet drobiowy z warzywami (wyrób własny), pomidor Zupa ogórkowa Pieczone podudzia z kurcząt, kasza kus kus, sałata lodowa z sosem jogurtowym Maślanak owocowa, herbatniki, owoc
Piątek Herbata z cytryną, pieczywo mieszana (pszenno-żytnie, z ziarnami),masło extra, ser żółty, jajko gotowane (1/2), sałata masłowa Rosół z makaronem Paluszki rybne (własny wyrób), ziemniaki, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką Kaszka manna na mleku, owoc





Jadłospis sporządziła dietetyk:
mgr  Małgorzata Pankiewicz