Poznaj naszą nową ofertę dla przedszkoli – „Rosnę w siłę”

Catering dla szkół i przedszkoli – żywienie dzieci i młodzieży od czwartego do osiemnastego roku życia

Odpowiednio skomponowana dieta stosowana już od najmłodszych lat wspomaga prawidłowy rozwój dziecka i może korzystnie wpływać na stan jego zdrowia także w przyszłości, poprzez zmniejszanie ryzyka zachorowalności na wiele chorób przewlekłych – choroby układu krążenia, cukrzycę czy osteoporozę. Szczególną uwagę powinniśmy zwracać na żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym i przedszkolnym. Na ten okres przypada czas największych przemian w ich ciele, które by mogły przebiegać pomyślnie wymagają dostarczania odpowiedniego paliwa 😉. Dziś chcemy opowiedzieć Wam nieco więcej o aktualnie obowiązujących normach żywienia dzieci i młodzieży oraz podkreślić, dlaczego w Domowym Obiadku tak ściśle ich przestrzegamy!

Czym są normy żywienia?

Określają ilość energii oraz składników pokarmowych, które są niezbędne do zaspokajania zapotrzebowania organizmu wszystkich osób w danej grupie. Umożliwia ono prawidłowy rozwój człowieka i utrzymywanie jego funkcji życiowych.  Normy żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym ustalane są zwykle z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb ich przedstawicieli. Jest to konieczne, ponieważ dzieci różnią się od siebie, a ich jednostkowe potrzeby są determinowane przez czynniki takie jak płeć, wiek, aktualny stan zdrowia i stan fizjologiczny. Różnice te stają się najjaskrawsze zwłaszcza w okresie wzrastania i dojrzewania. W czasie tych burzliwych przemian właściwie zbilansowana dieta wpływa nie tylko na zdrowie i samopoczucie, ale jak zaznaczaliśmy redukuje także ryzyko problemów zdrowotnych w przyszłości. Pozwala uniknąć zarówno nadmiarów, jak i niedoborów substancji energetycznych w organizmie, dzięki czemu chroni przed nadwagą i otyłością oraz niedożywieniem. Zdrowa dieta oznacza więc nie tylko komponowanie posiłków pod względem objętościowym, ale przede wszystkim jakościowym!

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4 – 18 lat) **

Opracowana została przez Instytut Żywności i Żywienia i zaktualizowana w 2016 roku. Od tego czasu obok idei żywienia obejmuje także ideę propagowania aktywności fizycznej wśród najmłodszych. Specjaliści zwrócili bowiem uwagę na zauważalną zmianę trybu życia dzieci w ostatnich kilkunastu latach, objawiającą się zmniejszoną aktywnością ruchową i niewystarczającą ilością snu, które są następstwami spędzania większości wolnego czasu przed komputerem, telefonem i innymi sprzętami elektronicznymi. Jest podpowiedzią dla rodziców i opiekunów dzieci oraz placówek edukacyjnych, którym zależy na propagowaniu idei zdrowego stylu życia wśród swoich podopiecznych!

Piramida wskazuje, iż normy żywienia dzieci i młodzieży niewiele różnią się od tych dedykowanych osobom dorosłym. Obejmuje pięć grup produktów spożywczych:

  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe
  • mleko i nabiał
  • mięso, ryby i jaja
  • tłuszcze

Każda z tych grup umiejscowiona jest na innym piętrze piramidy, począwszy od podstawy, którą stanowią warzywa i owoce. Pamiętajmy, że układ ten nie jest przypadkowy! Im bliżej czubka piramidy, tym mniejsze ilości pokarmów z danej grupy powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka.

Warzywa i  owoce

Znajdują się u podstawy piramidy, co oznacza, że są to produkty, których nie może zabraknąć w codziennym menu. Dobrze, by stanowiły dodatek do każdego z podstawowych posiłków w ciągu dnia – śniadania, obiadu i kolacji, a także spożywane były w ramach jednego z posiłków dodatkowych – drugiego śniadania, przekąski lub podwieczorku. Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin C, A, E oraz witamin z grupy B i beta-karotenu, a także naturalnych antyoksydantów. Dzięki temu wspomagają układ odpornościowy, chronią przed chorobami układu krążenia oraz spowalniają procesy starzenia w organizmie. Ważne, by zapewniać dzieciom spożywanie większej ilości warzyw niż owoców. Dostarczają one bowiem duże ilości cukrów prostych – glukozy i fruktozy, które spożywane w nadmiarze mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Produkty zbożowe

Znajdują się na drugim piętrze piramidy, powinny więc stanowić podstawę większości posiłków, zwłaszcza jeśli są to produkty pełnoziarniste – ciemne pieczywo (razowe), kasze oraz makarony pełnoziarniste. Dostarczają one organizmowi tzw. węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii dla dzieci i młodzieży. W produktach zbożowych znajdziemy także wspomagający metabolizm błonnik pokarmowy oraz wiele składników mineralnych, w tym żelazo, magnez i cynk, wspomagające właściwą pracę mózgu i koncentrację.

Mleko i nabiał

Nie ma lepszego źródła wapnia i witaminy D niż mleko i przetwory mleczne! Poza tym, że dostarczają dzieciom niezbędne składniki budulcowe dla ich kości i zębów, zawierają także wysokiej jakości białko i składniki mineralne, w tym magnez i potas. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie około 3 – 4 porcji produktów mlecznych każdego dnia, w tym jogurtów, kefirów, a w mniejszym stopniu także serów żółtych i twarogowych.

Mięso, ryby i jaja

Dostarczają młodemu organizmowi wysokiej jakości białko oraz żelazo hemowe, które jest znacznie lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Białka stanowią podstawę budulcową naszego ciała (tkanki mięśniowej i kostnej), są składnikami krwi, wspomagają gospodarkę metaboliczną oraz służą jako źródło energii. Dlatego tak ważne jest ich dostarczanie za pomocą żywności. Obok produktów odzwierzęcych bogatym źródłem białka w diecie są nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca) oraz produkty roślinne, np. tofu, które stanowią doskonałą alternatywę dla wegetarian i wegan.

Tłuszcze

Najlepiej, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. masło, smalec) i zastępować je tłuszczami roślinnymi, które są bogatym źródłem niensyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na proces wzrastania dzieci, prawidłowe funkcjonowanie ich mózgu oraz regenerację tkanek.

Zapotrzebowanie energetyczne

Wiemy już, że dieta dzieci i młodzieży powinna być różnorodna i składać się z posiłków wykorzystujących produkty z każdej grupy w piramidzie żywienia. Warto, byśmy zastanowili się także, jakie dzienne zapotrzebowanie energetyczne muszą one zaspokajać. Normy żywienia dla dzieci i młodzieży wyróżniają zapotrzebowanie energetyczne dla pięciu podstawowych grup wiekowych: 4 – 6, 7 – 9, 10 – 12, 13 – 15 oraz 16 – 18 lat. Do 9. roku życia zapotrzebowanie na energię dla dziewczynek i chłopców niewiele się różni i wynosi od 1400 do około 2000 kcal na dobę. Sytuacja zmienia się, gdy dzieci kończą 10 lat. Po tym czasie należy uwzględniać podział na płeć, a nawet brać pod uwagę poziom aktywności fizycznej jaką przejawiają dzieci:

Mała aktywność fizyczna

10 – 12 lat: dziewczynki 1800 kcal, chłopcy 2050 kcal

13 – 15 lat: dziewczynki 2100 kcal, chłopcy 2600 kcal

16 – 18 lat: dziewczynki 2150 kcal, chłopcy 2900 kcal

Umiarkowana aktywność fizyczna

10 – 12 lat: dziewczynki 2100 kcal, chłopcy 2400 kcal

13 – 15 lat: dziewczynki 2450 kcal, chłopcy 3000 kcal

16 – 18 lat: dziewczynki 2500 kcal, chłopcy 3400 kcal

Wysoka aktywność fizyczna

10 – 12 lat: dziewczynki 2400 kcal, chłopcy 2750 kcal

13 – 15 lat: dziewczynki 2800 kcal, chłopcy 3500 kcal

16 – 18 lat: dziewczynki 2900 kcal, chłopcy 3900 kcal

Energia powinna być dostarczana z 4 – 5 posiłków dziennie, spożywanych najlepiej w równych odstępach czasu, co 3 – 4 godziny. W taki sposób nie tylko wspomagamy metabolizm, ale zapewniamy dzieciom stałe uczucie sytości bez konieczności podjadania między posiłkami. Ważne, by energia ta pochodziła w odpowiedniej proporcji z białek, tłuszczów i węglowodanów.

Mówiąc dokładniej, energia pochodząca z tłuszczów powinna stanowić min. 30% całej energii pochodzącej z pożywienia, z węglowodanów  45 – 60% (przy czym maksymalnie 25% z cukrów prostych i dwucukrów). Pozostałe 10 – 15% powinno pochodzić z białek. W przeciwnym razie możemy narazić dzieci na różnego rodzaju powikłania zdrowotne. Niewystarczająca ilość białek w diecie może prowadzić do powstawania zaburzeń odporności, zahamowania wzrostu i spowolnienia rozwoju psychosomatycznego dorastającej jednostki. Ich nadmiar również nie jest wskazany, gdyż niesie ryzyko występowania chorób układu wydalniczego. Dieta bogatotłuszczowa stanowi z kolei zagrożenie w postaci chorób układu krążenia, cukrzycy i otyłości. Zbyt niska podaż tłuszczów również nie jest korzystna dla zdrowia, głównie ze względu na ryzyko zaburzeń rozwoju oraz zaburzeń zachowania.

Niestety, te na pozór proste zasady są w rzeczywistości niezwykle trudne do przestrzegania w codziennym życiu. Doskonale wiemy, że w trakcie dnia w szkole niemal niemożliwe jest zachowanie regularności posiłków. Co więcej, w trakcie zaledwie kilkuminutowej przerwy prostszym rozwiązaniem dla naszych dzieci jest szybka przekąska w postaci batonika, cukierków czy słonych krakersów niż spożycie pełnowartościowego posiłku.  Podjadanie niezdrowych przekąsek (pełnych soli i cukru) stanowi obok niskiej aktywności fizycznej i zbyt długiego czasu poświęconego sprzętom elektronicznym,  podstawowy błąd zdrowego stylu życia. Na szczęście możemy temu przeciwdziałać! Jak? Poprzez zapewnienie dzieciom smacznych i zdrowych posiłków zamiast niezdrowych alternatyw.

W Domowym Obiadku zapewniamy dostawę posiłków do przedszkoli oraz dystrybucję obiadów w szkołach w Poznaniu i okolicach. Posiłki przygotowujemy według zaleceń doświadczonych dietetyków, wykorzystując świeże produkty od sprawdzonych dostawców. Unikamy chemicznych dodatków oraz smażenia. Poza standardowym jadłospisem oferujemy także dania bezmleczne, bezglutenowe i wegańskie w dokładnie tej samej cenie. Jeśli zaciekawiła Cię się nasza oferta i chcesz zadbać o właściwe żywienie swoich podopiecznych, napisz do nas! Chętnie odpowiemy na Twoje pytania!

Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą cateringu dla szkół i przedszkoli oferowanego przez Domowy Obiadek oraz do kontaktu pod adresem biuro@domowyobiadek.pl

** Artykuł powstał w oparciu o wskazania Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie

Ta strona zbiera informacje o użytkownikach w celach statystycznych i marketingowych zgodnie z polityką prywatności.