Poznaj naszą nową ofertę dla przedszkoli – „Rosnę w siłę”

Catering dla żłobków – podstawy żywienia dzieci do trzeciego roku życia

 

Wybór właściwego cateringu dla żłobka to nie lada wyzwanie! Jako dostawca, doskonale wiemy, że żywienie dzieci do 3. roku życia wymaga szczególnej troski o bezpieczeństwo oraz odpowiednie skomponowanie posiłków. Dlatego cenimy sobie profesjonalizm i dbamy o to, by były przygotowywane pod czujnym okiem dyplomowanych dietetyków, odpowiadając wszystkim standardom żywienia najmłodszych.

Okres pierwszych 36. miesięcy życia to czas kiedy dziecko szczególnie szybko się rozwija. By proces ten przebiegał pomyślnie, potrzebne są składniki odżywcze, przede wszystkim odpowiednia ilość białek, tłuszczów, węglowodanów, a także witamin i minerałów. Dostarczane powinny być za pomocą właściwie skomponowanej diety, która z biegiem czasu stanie coraz bardziej różnorodna. Dzięki temu dziecko stopniowo przyzwyczai się do nowych smaków. Pozna znaczenie słonego, gorzkiego, słodkiego i kwaśnego, co z pewnością ułatwi późniejsze karmienie, szczególnie małych niejadków.

Okres poniemowlęcy – po ukończeniu 1. roku życia

Podstawową metodą karmienia niemowląt do 6. miesiąca po urodzeniu pozostawać powinno karmienie piersią. Około 7. miesiąca dziecko zaczyna gryźć, żuć oraz pomału zdobywa umiejętności manualne, pozwalające na bardziej samodzielne przyswajanie posiłków. To najlepszy czas, by zacząć stopniowo rozszerzać jego dietę, jednocześnie kontynuując karmienie piersią do około 12. miesiąca życia. Pamiętajmy jednak, że jest to jedynie zalecenie. Rzeczywisty czas karmienia piersią powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb każdego malucha oraz decyzji jego mamy.

Po ukończeniu 1. roku życia przychodzi najbardziej intensywny okres rozwoju dziecka, zarówno na podłożu fizycznym, jak i psychicznym. Instytut Matki i Dziecka wskazuje, że w tym czasie dziecko osiąga już określoną sprawność poruszania się oraz prostego manipulowania przedmiotami, uczy się komunikacji za pomocą prostych form, zaczyna naśladować zachowania dorosłych i staje się zmienne emocjonalnie. By mogło prawidłowo się rozwijać konieczne jest odpowiednie żywienie. To pora, by zacząć rozszerzać jego dietę nie tylko o coraz nowsze produkty w wielu nieodkrytych dotąd smakach, ale przede wszystkim o konsystencję ich podawania – odejście od płynów, papek i kremów na rzecz delikatnego pożywienia w standardowej postaci.

W tym wieku dziecko zaczyna być względnie samodzielne w jedzeniu, choć często oczekuje lub wymaga pomocy rodzica. Warto starać się ingerować najrzadziej jak to możliwe i nie wyręczać dzieci. Wymaga to od nas ogromu cierpliwości, ale dzięki temu szybciej nauczą się samodzielności, tak potrzebnej gdy pierwszy raz znajdą się w żłobku lub przedszkolu.

Odżywianie w żłobku – regularność posiłków

Najważniejsze w planowaniu posiłków są ich systematyczność i organizacja! Dzieci po ukończeniu 13. miesiąca życia powinny spożywać dziennie 4-5 posiłków. Z czego 3 posiłki podstawowe – śniadanie, obiad i kolację oraz 1-2 uzupełniających, w postaci przekąski, drugiego śniadania lub podwieczorku. Przerwa pomiędzy poszczególnymi z nich powinna wynosić 3-4 godzin.

Przykładowe śniadanie powinno składać się z:

  • Produktu mlecznego: masła, kefiru lub jogurtu oraz napoju mlecznego (ciepłego mleka lub kakao)
  •  Pieczywa: najlepiej urozmaiconego pieczywa pszennego, razowego lub mieszanego
  • Produktu białkowego: mięsa (wysokiej jakości wędlin), jaja, past jajecznych lub warzywnych

Drugie śniadanie i podwieczorek:

  • Posiłków na bazie mleka: jogurtów, twarogów, serów homogenizowanych, kaszek, kleików, naleśników lub omletów
  • Warzyw lub owoców

Obiad:

  • Zupy warzywnej
  • Drugiego dania w postaci: mięsa, drobiu, jaj lub ryb, podanych z kaszą, makaronem lub ziemniakami oraz warzywami (gotowanymi lub w postaci surówki)

Kolacja:

  • Chudego mięsa
  • Produktów mlecznych
  • Urozmaiconego pieczywa

Ważne! Porcje każdego posiłku powinny być dostosowane do możliwości trawiennych malucha. Zbyt obszerne nie są wskazane, gdyż wiele dzieci nie lubi jeść dużej ilości pożywienia na raz i spędzać zbyt wiele czasu przy stole, zwłaszcza kiedy wzywa zabawa 😉. Dużo lepszym rozwiązaniem jest serwowanie mniejszych porcji, ale częściej. W ten sposób zapewnimy dzieciom zaspokojenie dziennego zapotrzebowania energetycznego, jednocześnie ułatwiając im jedzenie. Tu pojawia się pytanie, ile właściwie wynosi to dzienne zapotrzebowanie? Już odpowiadamy! Pomiędzy 13. a 36. miesiącem życia jest to około 83 kcal/kg masy ciała dziecka, przy czym maksymalnie 15% energii powinno pochodzić z białka, 35-40% z tłuszczów oraz 45-60% z węglowodanów (przy czym należy ograniczyć spożycie cukrów prostych, a zamiast nich dostarczać dziecku węglowodany złożone, pochodzące m.in. z produktów pełnoziarnistych).

Podstawy żywienia dzieci do 3. roku życia

Wiemy już, że dieta, która jest właściwie zbilansowana jest w stanie dostarczać wszystkie te składniki we właściwych ilościach. Pora odpowiedzieć na pytanie, w jakich konkretnie produktach odnajdziemy białko, tłuszcze, węglowodany i witaminy. Wykres przedstawiający aktualne normy żywienia dla dzieci poniżej 3. roku życia wskazuje, że dzienny jadłospis malucha powinien dostarczać mu:

4-5 porcji produktów białkowych

W tym 3 porcje pochodzące z mleka lub nabiału – najczęściej zalecana jest proporcja 2 porcji mleka i jednej porcji pozostałych produktów mlecznych (jogurtów, kefirów, serów twarogowych i żółtych). Zapewniają one przede wszystkim dostawy łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, który jest podstawowym składnikiem zdrowych i mocnych kości. Co więcej, obok witaminy D jest to składnik, którego niedobory obserwuje się u dzieci najczęściej. Dlatego tak ważne jest stałe dostarczanie go w codziennej diecie.

Pozostałe 1-2 porcji powinno stanowić mięso, ryby lub jaja. Stanowią one bogate źródło białka, witamin z grupy B oraz żelaza hemowego, które jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż żelazo pochodzenia roślinnego. Ryby należy podawać dzieciom nie częściej niż 2 razy w tygodniu, gdyż poza swoimi dobroczynnymi składnikami często zawierają substancje szkodliwe, będące m.in. efektem zanieczyszczeń zbiorników wodnych. Dlatego ważne jest, by wybierać ryby pochodzące od sprawdzonych dostawców, najlepiej tłuste ryby morskie – łososia lub sardynki. Jaja poleca się podawać dziecku maksymalnie 4 razy w tygodniu (około ½ jajka dziennie), najlepiej przygotowane w formie na miękko lub na twardo, by ograniczać pokarmy smażone w diecie. Jaja są bogatym źródłem nie tylko białka i tłuszczów, ale także biopierwiastków, witamin i leucyny.

5 porcji produktów zbożowych

Przede wszystkim produkty pełnoziarniste, które są najlepszym źródłem węglowodanów złożonych. Są to makarony, kasze oraz pieczywo. Poza węglowodanami dostarczą dziecku fosfor, magnez, wapń, selen oraz naturalny błonnik pokarmowy odpowiedzialny za perystaltykę jelit i ułatwiający wydalanie strawionego pokarmu, w tym również związków i substancji toksycznych.

5 porcji warzyw i 4 porcje owoców

Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, E, C i beta karotenu. Produkty te cechują się również silnym działaniem antyoksydacyjnym. Znajdziemy w nich także magnez, potas, wapń, cynk i żelazo. Owoce zapewniają dziecku również dostawy naturalnych cukrów prostych i wielocukrów, w tym węglowodanów: glukozy, fruktozy i sacharozy. Stanowią one źródło energii niezbędnej m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dobrym sposobem ich podawania (zwłaszcza przemycania warzyw, za którymi dzieci nie przepadają, np. szpinaku) jest przygotowywanie ich pod postacią soków owocowo-warzywnych. Pamiętajmy jednak, że spożywanie ich w nadmiarze może niekorzystnie wpływać na zdrowie maluchów. Optymalną ilością będzie około pół szklanki takiego soku dziennie.

1-2 porcji tłuszczów

Tłuszcze zapewnią dzieciom energię potrzebną do rozwoju. Są przy tym bogatym źródłem witamin A, E i D, które są w nich dobrze rozpuszczalne. Najkorzystniejsze dla zdrowia dziecka są tłuszcze pochodzenia roślinnego, gdyż zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zatem stosować oleje roślinne np. oliwa z oliwek lub avocado.

W ofercie Domowego Obiadku znajdziesz zarówno same obiady, jak i opcje pełnego wyżywienia dzieci do 3. roku życia, które zagwarantują nie tylko odpowiednio przygotowane i zbilansowane posiłki, ale również ich regularność. Nasz dietetyk czuwa nad tym, by dostarczały dzieciom wszystko czego potrzebują. Natomiast profesjonalni szefowie kuchni, by spełniały wymogi smakowe nawet najbardziej wybrednych niejadków. Wiemy także, jak ogromnym wyzwaniem jest żywienie dzieci z nietolerancjami pokarmowymi. Pragniemy sprostać temu sprostać, dlatego oferujemy możliwość zamówienia posiłków bezmlecznych i bezglutenowych w standardowej cenie. Tak, by mimo ograniczeń i specjalnej diety dzieci mogły otrzymywać pełne posiłki w dokładnie tej samej cenie, co ich rówieśnicy!

Przykładowy jadłospis Domowego Obiadku dla opcji pełnego wyżywienia

Śniadanie
Herbata, pieczywo mieszane (pszenno-żytnie z ziarnami), masło ekstra, szynka królewska, serek grani, ogórek zielony
Zupa
Zupa warzywna
Drugie danie
Filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki, brokuł gotowany
Podwieczorek
Galaretka z owocem, owoc

Wiecie już, że spełniamy normy żywienia i dbamy o bezpieczeństwo każdego posiłku! Wybieramy tylko świeże produkty od sprawdzonych dostawców i naturalne przyprawy. Dowozimy na terenie Poznania i aż 40 km od miasta! Jesteśmy najlepszym wyborem dla Ciebie i Twojej firmy! Masz jeszcze wątpliwości? Napisz do nas! Chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą cateringu dla żłobków oferowanego przez Domowy Obiadek oraz do kontaktu pod adresem biuro@domowyobiadek.pl

** Artykuł powstał w oparciu o zalecenia Instytutu Matki i Dziecka

Ta strona zbiera informacje o użytkownikach w celach statystycznych i marketingowych zgodnie z polityką prywatności.